Op weg naar de ideale langloper
Mijn werk maakt de onzichtbare dynamiek van velden en krachten door elektromechanische beweging zichtbaar. In de corona jaren maakte ik tientallen magnetische pendels. Daarmee onderzoek ik de materialen en de elektronica zodat ik uiteindelijk de ‘ideale langloper’ heb.
- Thuis in mijn Laboratoire de Synthése maak ik minimalistische unica’s die ik daarna op de vensterbank zet. Het licht van buiten wordt via een klein zonnepaneel omgezet in elektrische stroom. Deze energie wordt opgeslagen (gebufferd) in een condensator. Daardoor blijft ook bij nacht en bewolking het machientje doorlopen. Het gebruikt 400 keer minder stroom dan een led, dat is super weinig. Naast een klein zonnepaneel gebruik ik ook aardbatterijen als voeding.
- Hoewel haast ieder mens techniek gebruikt weet bijna niemand de precieze werking ervan. Hoe werkt een motor of een elektronisch onderdeel? Wat zit er in een mobieltje? Hoever gaat ons begrip van techniek? Bijna alle elektronische apparaten zijn zwarte dozen met onzichtbare inhoud en met een zeer complexe werking.
- Mijn objecten zijn met weinig onderdelen gebouwd en gebruiken zeer weinig energie. Doel is om een pendel of motor langdurig in beweging te houden, liefst non-stop. Door de eenvoud is de werking ervan navolgbaar, zijn alle onderdelen zichtbaar en kan er minder mis gaan.
- Welke onzichtbare velden en krachten zijn in het spel?
1 – (Electro) magnetisch veld van spoel of permanente magneet.
2 – Elektrostatisch veld als energie buffer van de condensator.
3 – De zwaartekracht van de aarde in de pendel zichtbaar.
4 – De middelpuntvliedende kracht van een rotor als vliegwiel.
5 – Zonlicht, fotonen die in een zonnepaneel energie opwekken.
6 – Stroom uit aard- of urinebatterij. - Alle pendels en motortjes die ik maak hebben één ophangpunt of draaipunt voor de minste wrijving. De pendel kan door de vrije ophanging een 360 graden draai maken. Daardoor kan de gangbare heen en weer beweging doorbroken worden wat de magnetische pendel een bepaalde autonomie geeft. Mijn streven is om een non-stop werking voor decennia te bereiken door een constructie met zo weinig mogelijk mechanische wrijving en elektronische complexiteit.
- Kom ik mijn lab binnen dan gaat mijn oog onmiddellijk langs de twaalf machientjes die via beweging en een knipperend lampje aangeven nog in leven te zijn. Als er eentje stop staat dan wil ik die weer graag aan de gang helpen. Wie weet voor altijd…